Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Mynt & Historia

Mynthuset Sverige ger ut ett månadsbrev Mynt & Historia. Här kan du läsa utvalda artiklar. Månadsbrevet innehåller spännande artiklar om mynt, medaljer och andra samlarobjekt.

Sveriges första silverdaler präglades i Stockholm år 1534 under Gustav Vasa. De första silverdalerna i Europa utgavs av Sankt Joachimsthal i Böhmen (nuvarande Jachmov i Tjeckien). Gustav Vasa ska själv ha kallat sin daler för jockumsdaler.


Dalklippning eller Hedemoraklippning, var mynt av typen klippning. Mynt som Gustav Vasa lät framställa under Befrielsekriget, slog i Hedemora och Söderköping 1521-1522

Med stora kopparmynt på flera kilo som det krävdes häst och vagn för att kunna ta med sig, var det inte konstigt att svenskarna efter hand gick över till den nya uppfinningen sedlar. Visste du att de första sedlarna i västvärlden stammar från Sverige?

Den 8 juli 1708 träffades den spanska galeonen San José av brittiska krigsskepp i slaget vid Barú, utanför hamnstaden Cartegna i Colombia. Ombord på skeppet fanns guld- och silvermynt värda över 8 milliarder kronor räknat i dagens metallvärde och dessutom 116 kistor med smaragder från Peru! I decennier har skattjägare sökt efter skeppet som...

Början på andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Under år 1940-1941 utvidgades kriget till större delen av Europa.

Världens minsta guldmynt , har fått ett välkomnat tillskott i form av ”Tänkaren” – ett mynt som hyllar den franske konstnären Auguste Rodin

In God We Trust betyder på svenska "I gud vår förströstan" är ett amerikanskt motto som kongressen införde 1956 som inskriptionen på alla amerikanska mynt och sedlar och har funnits längre som inskription på mynt.