Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

In God We Trust betyder på svenska "I gud vår förströstan" är ett amerikanskt motto som kongressen införde 1956 som inskriptionen på alla amerikanska mynt och sedlar och har funnits längre som inskription på mynt.

IN GOD WE TRUST är USA: s officiella motto och användes första gången på ett 2-cent mynt år 1864. Att mottot placerades på mynt berodde till stor del på det ökande religiösa inflytandet som rådde under inbördeskriget. Inskriptionen IN GOD WE TRUST har använts sedan dess på i stort sett alla amerikanska mynt och senare även på sedlar.

Det fanns en som inte uppskattade mottot. Theodore Roosevelt som var amerikansk president från 1901 – 1909 förespråkade starkt på att särskilja stat och kyrka. Han menade att det var irrelevant att ha det religiösa mottot på mynt som användes för att köpa världsliga varor och tjänster och tog därför bort mottot. Men då händer något otroligt: Första gången myntverket skulle prägla de nya mynten utan inskriptionen, gick stämpeln sönder. Hade man inte vetat att det var på grund av att relieferna på den nya frihetsgudinnan var för höga, kunde konspirationsteorierna fått vatten på kvarnen.

Avgörandet om att ta bort IN GOD WE TRUST skapade stora protester och tvingade den amerikanska kongressen att efter bara två år återinföra mottot igen. Under det kalla krigets höjdpunkt 1956 beslöt kongressen att det skulle bli USA: s officiella motto som ett värn mot den gudlösa kommunismen. De senaste åren har debatten om att ta bort mottot blossat upp igen, men hittills har ingen lagändring skett. Därmed pryder mottot också minnesmyntet JFK halvdollar i silver.