Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Funderar du på att börja samla? Kanske du redan har ett mynt/medalj samling. I så fall hoppas vi att denna översikt kan ge dig råd och inspiration samt ett gryende intresse för myntsamlandet.

Att samla på mynt och medaljer är en utbredd hobby som överskrider nationsgränser och generationer. Ursprungligen var det en hobby förbehållen kungar och adelsmän, men på senare tid har samlandet blivit ett mer eller mindre vanligt inslag i de svenska hemmen. Några börjar kanske samla för att de ärvt en samling och andra kanske startar mer eller mindre slumpmässigt. Oavsett hur ditt samlande har tagit form kommer du snabbt att upptäcka att det är ett fascinerande sätt att lära sig om viktiga personer och historiska händelser. Ett mynt eller en medalj är ett konkret och bestående minne som förmedlar historier om tiden ifråga eller händelser de präglats i förbindelse med.

Det finns många sätt att utöka sin samling på. En del människor föredrar att resa runt på auktioner och besöka mynthandlare hemma såväl som utomlands för att leta efter det de samlar på, medan andra föredrar att handla via företag som Mynthuset Sverige. Vi strävar efter ett ökat intresse för samlandet av mynt och medaljer och betonar myntsamlandet som hobby och inte som investering. Vi vill göra samlandet enkelt, lärorikt och tillgängligt för det svenska folket genom att leverera samlarobjekt med omfattande dokumentation, presentation och historiskt material. Som officiell distributör för flera av världens ledande myntverk samt deltagare på auktioner och mässor världen över har Mynthuset möjligheten att kunna tillhandahålla och erbjuda samlare utvalda och speciella objekt.

Genom att specialisera och koncentrera dig på ett visst ämne eller område, är det mer sannolikt att du slutför en samling och därefter går över till ett annat ämne eller en annan tidsperiod.

                                               

Det finns en historia bakom varje mynt

Gamla originalmynt är för många ett spännande samlarområde. När du håller ett gammalt mynt i dina händer är det bara en av många händer myntet passerat sedan det präglades. En stor del av fascinationen med att samla på gamla historiska mynt är att kunna föreställa sig allt som den lilla metallbiten har varit med om - en gammal silverdollar från vilda västern kan ha använts för både spel och kohandel och en romersk tetradrachm kan ha varit en del av dåtidens soldaters dagslön.   

När du samlar på antika och gamla originalmynt får du en inblick i en historia som många av de vanliga historieböckerna inte kan återge. Genom att studera symboler, inskriptioner och motiv kommer du att kunna lära dig mycket om den tid då myntet präglades.

Med en hög närvaro på andrahandsmarknaden har Mynthuset ofta kapaciteten att kunna erbjuda historiska originalmynt från en svunnen tid. Vissa historiska mynt kan vara lätta att få tag i på egen hand medan andra kan vara både tidskrävande och svåra att komma över.

Historia i allmänhet och andra världskriget i synnerhet är för många ett centralt ämne för samlandet. Intresset är stort för samlarobjekt som refererar till och återberättar några av de dramatiska åren i vår moderna historia.

 

 

Att samla efter specifika teman

Kanske du fick ditt första mynt eller medalj genom ett arv och därigenom fick ett intresse för exempelvis historia. Genom att välja en tematisk infallsvinkel i ditt samlande kan du förfina och utöka samlingen och samtidigt bli lite av en specialist inom ett avgränsat område. Ett minnesmynt eller medalj är ett konkret och evigt minne som kan skapa en genuin grund för din samling. Det fina med att samla efter intresseområde är att du alltid kan utöka din samling med mynt från samma period som händelsen markerar. Oavsett om det är materiella och eviga minnen är det ett bra sätt att dokumentera viktiga nationella och internationella händelser och bevara dem för kommande generationer.

Att samla på ädelmetaller

Mer erfarna samlare har kanske valt att fokusera på minnesmynt i silver eller guld från stora guld- och silvernationer. Guldmynt från länder med stora guldfyndigheter som Sydafrika är världsberömda. Att samla på mynt från dessa länder behöver nödvändigtvis inte ta lång tid, men med begränsad upplaga kan de snabbt bli slutsålda hos myntverken.

Att samla på mynt från dessa länder behöver inte nödvändigtvis vara tidskrävande, men upplagan på mynten kan vara begränsad och de blir fort slutsålda hos myntverken.

När du abonnerar på en samling hos Mynthuset kan du vara säker på att alla mynt i samlingen levereras i ett behagligt tempo så länge du själv önskar. Med andra ord: endast fördelar och ingen risk. Dessutom får du genom denna samlingsform en större inblick i området ifråga genom det skriftliga material som medföljer.

Silver och guld är metaller som får myntmotivet att framstå som speciellt och exklusivt. En del minnesmedaljer har belagts med både silver och guld. Att belägga ett mynt med både silver och guld är ingen lätt uppgift. Utgåvor med en sådan yta utges ofta i begränsad upplaga då processen kräver manuell hantering och hög pression.

Mynt, medaljer och sedlar

Mynthuset ingår i Samlerhuset-koncernen som är en av de största återförsäljarna av mynt, medaljer, frimärken och sedlar. Vissa samlare föredrar att hålla sig till en viss typ av samlarobjekt medan andra intresserar sig för flera områden. Numismatik, mynt och medaljsamling är en hobby som går flera hundra år tillbaka i tiden och frimärken och sedlar är en lite ”nyare” hobby.

Att samla

Genom Mynthuset har du möjlighet att säkra dig alla mynt i en samling utan någon förpliktelse. Vissa mynt eller medaljer kan vara svåra att få tag i på egen hand och/eller inte vara tillgänglig för försäljning utanför samlingarna de är en del av. När du samlar hos Mynthuset får du utförlig dokumentation och annat material om samlarobjekten – vi ger samlandet en extra dimension genom att placera objekten i en historisk eller tematisk kontext. Andra releaser kan vara reserverade för regelbundna samlare som samlar på en viss serie såsom medaljsamlingar vilka har präglats för att hedra speciella evanemang eller händelser. Genom att samla i ett förpliktelsefritt abonnemang utan bindningstid har du dessutom möjlighet att kunna samla i en behaglig takt.