Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

 

Pengar får världen att gå runt, men hur startade allt?

Pengar

Vem önskar inte att vinna högsta vinsten på Lotto och att kunna köpa sig frihet, semester, lyx eller bara en ny soffa? Pengar kan också göra så att man förverkligar en livslång dröm. Pengar är det standardiserade metoden för handel över hela världen.

Det ser ut som att pengar verkligen får världen att gå runt – men var startade det hela?

 

pengar

Vem vill inte vinna på Lotto?

 

Början

Det första registrerade utbytet av värden har dokumenterats i det gamla Egypten i form av byteshandel. Som en civilisation som var starkt beroende av jordbruket började egyptierna erbjuda boskap och spannmål i byteshandel – en utmärkt ide rent ekonomiskt, men utan en överenskommen värdering kunde det bli komplicerat.

kossa

Den första formen av valuta?

 

Den första valutan?

Byteshandeln var beroende av ett ”fall av begär”, till exempel kan Johan erbjuda en av hans kor i utbyte mot fem säckar med korn från Axel. Axel kunde då erbjuda Johans ko för tre av Anders krukor. Varje person handlade något de önskade och bestämde värdet. Även om det för det mesta var en framgångsrikt gav byteshandeln snabbt möjlighet för mer konkreta och stabila handelsmetoder.

pärlor

Pärlor, en ny form av valuta?

 

En ny form av valuta

Skallar och pärlor var populära i Asien och Afrika, eftersom de var lätta att räkna, de hade en attraktion och eftersom de tillhandahöll en universell metod för köp och försäljning.

Den första valutan

Den första officiella valutan, gjord av elektrum präglades i Turkiet 600 f.Kr. av Lydias kung, Alyattes, och gjorde handel över hela Europa möjligt. Den första kända användningen av papperspengar var många år senare år 1661 i Kina. Den största fördelen med papperspengar var att de kunde massproduceras utan att vara beroende av tillgången till guld och silver.

 

Plastpengar

Pengar fortsatte att utvecklas med införandet av kreditkortet 1946. En icke fysisk användning av pengar som gjorde det möjligt för användarna att betala sina varor utan att få fysiska pengar tillbaka. Därefter gick det snabbt och i ett sinneslöst tempo blev digitala pengar utbytta i form av kontantlösa betalningar, Bitcoins och Mobile pay där din telefon debiterar ditt konto.

kreditkort

Kreditkortens framtid

Kreditkort och framtiden

96 % av världens pengar håller på att bli elektroniska. Det är fascinerande att fundera över vad som händer nu? Kommer det att finnas fysiska pengar i framtiden? Men trots det förändrade sättet att tjäna pengar, behöver vi inte säga adjö till det ödmjuka kronmyntet än. Nationalbanken har under det senaste decenniet strävat efter att skapa super säkra och varaktiga pengar som skyddar integriteten hos den fysiska svenska valutan för kommande generationer.