Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Det finns många intressanta valutor runt om i världen. Zimbabwe hade en tid så hög inflation att man började trycka sedlar för trillioner och Somalia har mynt i spännande former.

Många av oss har stött på ett flertal olika valutor, även om antalet valutor minskat efter Eurons införsel. Det finns över 180 olika valutor i världen och den äldsta av dessa och som fortfarande används är brittiska pundet. Det brittiska pundet har funnits länge, sedan 700 talet. Vår egen valuta, svenska kronan har bara funnits sedan 1873 då den ersatte den svenska riksdalern. Men visste du att en valuta som heter krona har funnits i ett flertal länder som bland annat Tjeckien och även tidigare i Estland, Österrike och Slovakien. Valutan kallades krona eller motsvarighet på lokalt språk.

Det finns många spännande valutor runt om i världen eller vad sägs om dessa?

 

Zimbabwe dollar

Hyperinflationen i Zimbabwe år 2008 ledde till att sedlar med allt högre valörer fick införas i rask takt eftersom det rådde akut brist på kontanter för invånarnas vardagstransaktioner. Vad sägs om denna sedel?

 

Den kanadesnsiska dollarn

Kanadensiska sedlar är bland de mest färgglada i världen, ofta dekorerad med nationella händelser som ishockey, men visste du att de kanadensiska sedlarna är gjorda av plast?

 

QUID

Forskare från National Space Center och University of Leicester har utformat QUID, kort för Quasi Universal Intergalactic Denomination, som används som en rymdvaluta.

 

 

Amerikansk Dollar

Den amerikanska dollarn är involverad i konspirationesteorier på grund av ett dussintal konstiga symboler som ”Masonic” på svenska Det allseende ögat, en dold spindel och en dold dödskalle

Det kallas konspiration "teorier" av en anledning, så bli inte för upphetsad.

 

Dogecoins

De flesta har säkert hört talas om kryptovalutan Bitcoin, men har du hört talas om Dogecoin?

Det är Bitcoins konkurrent. Den spännande valutan har Shiba Inu-hunden som är en känd ”internnet meme” som maskot.

 

 

Somaliska färgade mynt

Somalia har en tradition att producera färgglada och udda formade mynt av alla slag, från gitarrer till djur, motorcyklar och utländska flaggor. Vem skulle inte vilja ha ett gitarr-mynt?

 

 

Norges nya sedlar

Norges nya sedlar är minst sagt annorlunda. Torsken pryder 200-kronorssedeln, en fyr 50-kronorssedeln, den bevarade vikingabåten Gokstadskipet 100-kronorssedeln, en Colin Archer-skuta 500-kronorssedeln och en våg på öppet hav 1 000-kronorssedeln. De är verkligen vackra att titta på!