Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Betalningsmedel gör det möjligt för människor att enkelt kunna jämföra värdet av olika varor och det har funnit många olika typer av betalningsmedel genom tiderna. Ett av dem är sedlar och som har funnits i Sverige över 300 år.

Det var Johan Palmstruch (1611-1671) född i Riga, dåvarande svenskt landområde, som ville lära sig mer om det blomstrande bankväsendet i Europa och åkte därför till Amsterdam för att lära sig konsten att driva en bank.

Han tog med sig konceptet till Sverige och presenterade idén för drottningen Kristina och 1656 öppnade Sveriges första affärsbank, Stockholm banco med kungligt tillstånd. 5 år senare gavs de första sedlarna ut. Dessa sedlar som kallades för ”palmstruchare” var på fasta belopp och utformade som ett bevis på tillgodohavande. För första gången kunde medborgare låna pengar genom den nya banken.

Sweden-Credityf-ZedelsBanken var en succé och blev så småningom en stor sparbanksrörelse och bankväsendet växte. Men att driva en bank var inte så enkelt och Palmstruch gav ut för många sedlar som han inte hade någon täckning för i banken. År 1886 blev det ett abrupt slut och banken gick i konkurs. För sitt misslyckande blev Johan Palmstruch dömd till landsflykt och han förlorade sitt adelskap. Han dömdes också att betala skadestånd, ett straff som skulle ombildas till dödstraff om det inte infriades. År 1670 benådades han, men avled året därpå.

Trots Palmstruchs missöde var detta upprinnelsen till Sveriges Riksbank, världens äldsta centralbank och som gett ut sedlar sedan dess.