Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Sveriges första stad sägs ha grundats av kung Erik Segersäll på 970-talet. Sigtuna lär också ha varit ett riktigt mecka för handel och välbesökt av handelsmän från hela världen.

Sigtuna grundades som Sveriges första stad runt år 980-talet. Det var kung Erik Segersäll som runt år 970 bestämde var staden skulle byggas i bildandet av sitt nya rike, under en gud och en kung. Syftet med grundandet av staden var att få kontroll över människor och skapa ett rike likt de europeiska kungadömena.

Genom att ge bort tomter i den nya staden till viktiga stormän och storbönder skapade Erik lojalitet. Arkeologiska fynd har klarlagt tomternas storlek och hur staden såg ut och staden är lika stor nu som då vilket är unikt för Sverige.

På 1000-talet bodde det ca 1000 personer i Sigtuna. Handelsmän från Bysans, Ryssland, Polen, Ukraina och Mellanöstern besökte staden för dess köpstarka invånare. Allt tyder på att det fanns invånare som invandrat från andra delar av världen och Sigtuna myllrade av språk, kulturer och influenser.

Erik Segersälls son, Olof Skötkonung hämtade silver och myntmästare från England till Sigtuna där han byggt en myntverkstad. Det var här de första svenska mynten, med kungen på åtsidan och det kristna korset på frånsidan tillverkades. Kungabilden på det så kallade Olofsmyntet är en kopia av den engelska kungens porträtt. Runt porträttet står på latin ”OLOF REX SVEVORUM” som betyder, Olof Svearnas konung. År 995 – 1030 tillverkades över 2 miljoner mynt i Sigtuna.