Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Alla vill vi ha mer. Få har för mycket och många har för lite. Det är pengarna som styr våra liv, mer än vi vågar erkänna för oss själva. Här är 5 fakta som du kanske inte vet om pengar.

 

                                                                                                    

  1. Visste du att världens största och tyngsta mynt präglades i Sverige under 1600-talet? Plåtmynten tillverkades bara under 1644 och 1645 och vägde hela 19,7 kilo styck. Mynten kunde användas både som vara och mynt och steg priset på koppar kunde plåtmynten säljas till ett högre pris.

                                                                                                   

  1. Kineserna var först med myntsedlar som även kallades för flygande pengar. De utgavs under Tangdynastin 618-907. Sedlarna användes som ”kvitto” på belopp som betalats till regeringen. Sedelanvändandet förbjöds 1445 efter en hyperinflation orsakad av en för frikostig utgivning av sedlar.

                                                                                                     

  1. Sverige var först i Europa med banksedlar. Dessa utgavs av Stockholms Banco 1661 även kallad för den Palmstruchka banken. Sedlarna hade vattenstämpel, sigill och upp till åtta handskrivna namnunderskrifter som skydd mot förfalskning. Användningen av sedlarna fick ett abrupt slut efter att de utgavs i okontrollerade volymer och sedelutgivningen förbjöds 1666. John Palmstruch som grundat Stockholms Banco dömdes till döden, men blev aldrig avrättad och benådades 1670.

                                                                                              

  1. Att pengar kan vara värsta bakteriehärden känner nog de flesta till, men visste du att man funnit bakterier på indiska sedlar som kan orsaka tuberkulos, hjärnhinneinformation, lunginflammation, magsår, halsfluss och könssjukdomar. Detta baseras på en analys som gjordes på North Eastern University i Shilong, Indien. En amerikansk studie av 10-dollarsedeln fann man inte bara bakterier utan också att sedlarna innehöll spår av kokain och heroin.

                                                                                              

  1. I Australien och 22 andra länder använder man plast i banksedlarna. Plastsedlar är mer robusta än papperssedlar och skall ha fem gånger längre livslängd. Plasten återvinns när sedlarna kasseras.