Guldet har länge setts som en rik mans tillgång. Den klara gula färgen förför, och det lättarbetade materialet kan bli grund för en mängd otroliga mynt och smycken.

Guldtackan är för många ett mytomspunnet objekt som för tankarna till skatter hittade i skeppsvrak på havets botten. Själva materialet – guld – har tillämpats inom medicin och konsthantverk i tusentals år. Under medeltiden ägnade alkemister sig åt att försöka framställa guld med hjälp av en blandning av magi och vetenskap.

Ja, det ligger onekligen något suggestivt över guld som material, och guldet bär även på ett stort symboliskt värde – det står för beständighet, värde och exklusivitet, och har använts symboliskt speciellt av adeln, i statssymboler och i religiösa sammanhang. I flera sammanhang ses guld som det förnämsta materialet, ett synsätt som har överförts till exempelvis idrottstävlingar där förstapriset är en guldmedalj.

Guld har sålts eller bytts i tusentals år. Det som gör guldet så unikt är att det inte åldras som andra metaller. Guldet håller dessutom ett stabilt och pålitligt värde i tider präglade av inflation där pengasedlarna mister sitt värde – i tider av ekonomisk oro finns ingen skönare huvudkudde än guld.

Riksbanken har totalt 125 ton guld motsvarande 10.000 guldtackor till ett värde av cirka 45 miljarder kronor. Varje enskild guldtacka är värd 4,5 miljoner kronor och väger 12,5 kilo. Endast 10 procent av guldreserven förvaras i Sverige på en hemlig plats, ca 50 procent förvaras hos Bank of England i London, där världens största kommersiella marknad för guld finns. Anledningen till att Sverige liksom andra länder har en guldreserv är att i riktigt dåliga tider använder man guld när man köper och säljer. Med andra ord är guld en slags försäkring som kan användas i dåliga tider, då guld accepteras som betalningen men inte nödvändigtvis andra typer av valutor.

Guldets stabila värde har också medfört att det känns attraktivt att äga som privatperson. Det monetära värdet konkurrerar här med fascinationen av guld som material och allt det symboliserar. Ett värde ligger nämligen även i förädlingen och utformningen av guldet, såsom i guldtackor. Till skillnad från värdepapper och andra mer immateriella värdeobjekt är guld ett vackert, taktilt material som ger en upplevelse vid beröring. Guldtackan ”In gold we trust” är ett lysande exempel på hur guldets värdesymbolik genom goda och dåliga tider och ett nytänkande av guldtackans koncept förenas med en hantverksmässigt avancerad bearbetning.