Stort silvermynt för att hedra Köpenhamn

Danmarks huvudstad fyller 850 år

Stort silvermynt för att hedra Köpenhamn

Be the first to rate!

0

Med detta mynt i 99,9 % silver kan vi följa med på Köpenhamns resa genom medeltiden, renässansen, upplysningstiden, det moderna genombrottet och världskrigen

  • Type: Singelprodukt
  • Lager: Slutsåld!
Informera mig när produkten blir tillgänglig.

Köpenhamn - Från medeltida stad till metropol

I år kan vi tillsammans med danskarna fira att deras vackra huvudstad fyller 850 år. Staden som vi idag kallar för Köpenhamn såg dagens ljus i början på 1200-talet. Långt innan dess bodde det dock människor på området - man har faktiskt gjort fynd som indikerar på att platsen har varit bebodd sedan tidig stenålder. Biskop Absalon grundade Köpenhamn 1167 genom att anlägga en biskopsborg med ett kloster vid byn Havn, där en köpstad växte fram. År 2017 är det 850 år sedan grundandet och här på Mynthuset hyllar vi huvudstadens födelsedag i vårt grannland med ett speciellt silvermynt.

För endast 1525 kr. kan detta vackra silvermynt bli ditt. Mynthuset betalar portot!

Med denna speciella utgåva får du:

  • Ett vackert mynt i 99,99 % silver
  • Utsmyckad med Köpenhamns historiska och karaktäristiska byggnader
  • Ett mynt till minne av Köpenhamns grundläggelse och historia
  • 30 dagars full returrätt

 

Historia

Med detta mynt kan vi följa med på Köpenhamns resa genom medeltiden, renässansen, upplysningstiden, det moderna genombrottet och världskrigen.

Fram till 1167 är det svårt att säga exakt hur området kring Köpenhamn har sett ut. Man gjorde fynd från så långt tillbaka som till den yngre stenåldern då Amager Strandpark byggdes och man har hittat en fiskeby från omkring år 1000 strax norr om Rådhuspladsen.

Utgrävningarna till tunnelbanan har lett till upptäckten av en gård vid Kongens Nytorv och flera båtbroar vid Gammel Strand. Fynden kan dateras tillbaka till år 700. Det är dock först i förbindelse med striden mellan vikingakungarna Magnus den gode och Svend Estridsen år 1043 som man har hittat belägg för användandet av ordet "port" om området som idag kallas Köpenhamn.

Under de nästkommande 120 åren tros staden för att ha dragit nytta av sitt läge mitt emellan de centrala städerna Roskilde och Lund, som idag är svensk. Den naturliga hamnen och den lilla ön Slotsholmen har varit lätta att försvara och blev snabbt ett en handels- och trafikknutpunkt för Danmark. Staden nämns inte förrän omkring 1160, denna gång av den danska författaren och historiken Saxo, som skriver att staden ”Hafn” överlåts till Biskop Absalon tillsammans med ett antal andra byar. Biskopen valde att år 1167 bygga en mur runtomkring byn och han lät även bygga en borg. Det är nu byn på allvar börjar växa. På 1200-talet byggs Vor Frue kirke, St. Petri kirke och St. Nikolai kirke och området mellan Kongens Nytorv och Rådhuspladsen blir bebyggt.

Köpenhamn växte snabbt och blev snart landets största stad med knappt 5000 invånare, men det var först 1419 som Erik av Pommern lyckades ta makten över staden från kyrkan. Christoffer III gjorde 1443 staden till ett kungligt residens och när sedan Köpenhamns universitet grundades 1479 var Köpenhamn landets viktigaste stad.

Ingen kung har betytt så mycket för utvecklingen av Köpenhamn som Christian IV. Danmarks längst sittande kung utvidgade staden så att den följde den nuvarande järnvägslinjen mellan Nørreport och Østerport. Med historiska byggnader som Tøjhuset, Rosenborg Slot, Børsen, Holmens Kirke, Nyboder och Rundetårn genomsyras det nuvarande Köpenhamn fortfarande av historia från en svunnen tid.

Idag bor ca 1/5 del av Danmarks befolkning i Köpenhamn och nyare byggnader som Den sorte Diamant, Bella Sky, Operaen och Axel Towers harmonierar väl med de stora historiska byggnadsverken.

Informera mig när produkten blir tillgänglig.
Specifikationer
Metall:
99,9 % silver
Nominellt värde:
$ 2
Kvalitet:
Proof
Diameter:
40 mm
Vikt:
31,1 g
Präglat år:
2017
Land:
Niue
Upplaga:
3 000 exemplar