Första $10 guldmynt med HC Andersens hus och hans porträtt

$10 HCA Storyteller 2018

Be the first to rate!

0

Första $10 guldmynt med HC Andersens porträtt och födelsehus, präglat i Niue

  • Type: Singelprodukt
  • Lager: Tillgänglig
Pris: 8 500 kr

Sedan hans födelse 1805 och fram till idag har Hans Christian Andersen betonat vår kultur och våra liv. Med sin frodiga fantasi och hans, för tiden, radikala och moderna konst, är han en av de mest intressanta danska kulturfigurerna.


En rundtur vid HC Andersens födelseplats, Odense, erbjuder också många attraktioner kopplade till författaren själv, inklusive skulpturer som visar hans sagor - och ett par av författaren själv. Ett besök i Odense är aldrig komplett utan en resa över till HC Andersens hus.

Han har inte bara bidragit till litterära verk, men också till ritningar, pappersklipp och bildböcker - och man menar att han uppfann det flätade julhjärtat. Från sin tidiga barndom var fantasivärlden den föredragna ockupationen och under hans första tid som författare försökte han sig på många genrer i en kombination av fantasi, lycka och galenskap. Det stora genombrottet kom 1835 med romanen Improvisatören, med de första sagorna: Äventyr berättade för barn.

HC Andersen har sålunda skrivit och publicerat ett stort antal mer eller mindre kända äventyr. Många av dem översattes och publicerades över hela världen, vilket var ganska ovanligt för den tid han levde i Det var inte bara hans skrifter, som reste runt om i världen -. Han är även känd för sin reslust - och sitt motto " att resa är att leva ".

HC Andersens ökande rykte var till stor del beroende av hans historia och berättelser, som i poetens liv översattes till ett ovanligt stort antal språk. Hans Christian Andersen reste mycket och hade en stor umgängeskrets och vänskapscirkel bland Europas storheter inom konst och vetenskap samt inom de Europeiska kungahusen. Strax före sin död hedrades han i England som vår tids största levande författare.

HC Andersen dog den 4 augusti 1875 och begravningen gav stor internationell uppmärksamhet.

 

Pris:8 500 kr
Specifikationer
Metall:
99,9 % guld
Nominellt värde:
$10
Kvalitet:
Proof
Diameter:
22,5 mm
Vikt:
7,78 gram
Präglat år:
2018
Land:
Niue
Upplaga:
1000
Advers:
HC Andersen, hans födelsehus, 1805-1875
Revers:
Drottning Elisabeth, år och valör