Storkyrkan, eller Sankt Nicolai kyrka, är domkyrkan i Stockholms stift inom Svenska kyrkan. Den ligger i kvarteret Rådstugan i Gamla stan och tillhör Stockholms domkyrkoförsamling. Kyrkan har använts för både kungliga kröningar och vigslar från 1300-talet.

Den första byggnaden på platsen invigdes under 1200-talet och uppfördes enligt traditionen 1264 tack vare gåvor från Birger Jarl.

Storkyrkan är en femskeppig hallkyrka uppförd av tegel. Planen är något oregelbunden rektangulär, med fullbrett rakslutet kor. Det västra tornet flankeras av två utbyggnader. Ett trapphus är tillfogat till det södra.

Fasadernas barockutformning bryter mot interiörens gotiska formspråk. Strävpelarna har utformats som lisener med bandrustik. Horisontallinjen förstärks genom den kraftiga taklisten och tornet livas upp av hörnkedjor, frontoner och en utsirad lanternin. Tornet är 66 meter högt och det hänger sex kyrkklockor i det.

Inuti kyrkan finns skulpturen Sankt Göran och draken samt en kopia av den kända Vädersolstavlan, som beställdes av Olaus Petri.

Kyrkan har traditionellt fungerat som plats för kröning av Sveriges regenter. Magnus Eriksson och Blanka av Namur var de första som kröntes där 1336 (dessförinnan skedde en del kröningar på andra ställen). Nästa kröning i Storkyrkan skedde inte förrän 1497 då Hans blev unionskung, och även Kristian II kröntes här 1520. Från 1528, då Gustav Vasa kröntes, utfördes kröningarna i Uppsala domkyrka. Drottning Kristina och Karl XII kröntes också här. Efter Fredrik I kröntes, med undantag för Gustav IV Adolfs kröning 1800 i Sankt Olai kyrka i Norrköping, samtliga kungar här fram till 1907, då Gustaf V valde att inte krönas. Den sista kröningen i kyrkan ägde rum 12 maj 1873, då Oscar II och drottning Sofia kröntes. Vigseln vid bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath förrättades i Storkyrkan av Svenska kyrkans dåvarande ärkebiskop Olof Sundby den 19 juni 1976. Även vigseln vid bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling den 19 juni 2010 förrättades i Storkyrkan.

Specifikationer
Metall:
99,9 % guld
Nominellt värde:
$5
Kvalitet:
Proof
Diameter:
14 x 24 mm
Vikt:
2,5 g
Präglat år:
2020
Land:
Niue
Upplaga:
299
Advers:
Storkyrkan
Revers:
Niues vapensköld, valör, år, Sveriges Kulturarv logo
  1. Jag säkrar mig guldtackan med Storkyrkan för 4395 kr.
  2. Guldtackan skickas med post och leveranstiden är normalt 14 dagar.
  3. Jag har alltid 30 dagars full returrätt. Jag kontaktar Mynthusets kundservice via telefon 040-602 82 60 eller e-post till kund@mynthuset.se ifall jag önskar returnera produkten. Alla köp täcks alltid av konsumentköplagen.
  4. Mynthuset Sverige garanterar, utan tidsbegränsning eller andra förbehåll äktheten av alla våra samlarobjekt. Äkthetscertifikat medföljer alltid.
  5. Mynthuset Sveriges syfte är att förmedla historien som är knuten till mynt och andra samlarobjekt och göra samlingar tillgängliga för så många som möjligt. Vi säljer till samlare som är upptagna av samlarglädje och historia. Vi garanterar inte att mynt eller andra samlarobjekt stiger i värde eller behåller sitt ursprungsvärde. Eventuella tidigare värdestigningar garanterar inte en framtida värdeökning.