En av världens största sedlar – från det ryska kejsardömet

500 rubler 1912 Peter den Store

Be the first to rate!

0

Nu har du chansen att kunna äga ett stycke historia; en sedel med tsaren som förändrade Ryssland mer än någon annan rysk ledare någonsin gjort!

  • Type: Singelprodukt
  • Lager: Slutsåld!
Informera mig när produkten blir tillgänglig.

Denna sedel, som också är känd som “Petja”, producerades första gången år 1909 och är den mest värdefulla sedel som Ryssland någonsin haft i cirkulation. Man kunde växla in den mot hela 430 gram guld! Sedeln är nästan 30 cm bred och är ett av de största betalningsmedlen i världen.

Framsidan visar ett porträtt av tsar Peter I, mest känd som Peter den Store, som var det ryska imperiets förste tsar och Sankt Petersburgs grundare. Bredvid Peter den Stores porträtt ser du ”Moder Ryssland”, här gestaltad av hans maka, Katarina I. Sedelns baksida visar de ryska tsarernas vapensköld, med dubbelörnen, samt den då regerande tsaren Nicholas II:s personliga vapensköld.

 

Du säkrar dig:

  • Den mest värdefulla sedeln från kejsardömet Ryssland
  • Rysslands och en av världens största sedel
  • Över 100 år gammal
  • Nästan 30 cm bred

Peter den Store föddes i Moskva den 30 maj år 1672 och är känd för att ha genomfört stora reformer för att omforma Ryssland till en modern stat och närmare västvärlden. Han omorganiserade armén efter europeiska standarder och bjöd in experter från Europa inom bland annat skeppsbyggning, ingenjörsarbete och arkitektur för att få hjälp med att modernisera landet. Den industriella utvecklingen stärktes på ett sätt som man aldrig någonsin tidigare skådat och handeln blomstrade under Peter den Stores regeringstid.

Det stora nordiska kriget mellan Sverige och Ryssland (1700-1721) gav Peter den Store tillgång till Östersjön och handelsmöjligheter i regionen. Efter freden i Nystad 1721 bildades kejsardömet Ryssland och Peter den Store antog titeln imperator; kejsare över hela Ryssland.

Informera mig när produkten blir tillgänglig.
Specifikationer
Nominellt värde:
500 Rubel
Storlek:
274 x 127mm
Präglat år:
1912
Land:
Ryssland
Framsida:
Tsar Peter I, ”Moder Ryssland”, här gestaltad av Peter den Stores maka, Katarina I
Baksida:
De ryska tsarernas vapensköld,, samt tsar Nicholas II:s personliga vapensköld