Tre svenska nödmynt från 1942-1950

Set med mynt från andra världskriget

Iron Money Set 1942-50

Be the first to rate!

0

Nu har du möjlighet att säkra dig tre stycken svenska nödmynt från andra världskriget. Settet består av ett 1 öresmynt, ett 2 öresmynt och ett 5 öresmynt.

  • Type: Singelprodukt
  • Lager: Tillgänglig
Pris: 450 kr

Trots att Sverige behöll sin neutrala position under kriget hade vi ändå stora problem på grund av materialbrist, särskilt koppar. Eftersom svenska 1, 2 och 5 öre tidigare gjordes av brons, en legering som består mestadels av koppar, var vi tvugna att ersätta bronsmynten med mynt gjorda av järn. Det var inte förrän år 1950 som öresmynten kunde präglas i brons igen. 

Järnmyntsetet består av ett 1 öresmynt, ett 2 öresmynt och ett 5 öresmynt från 1942–1950. 

  • Setet levereras i ett stilfullt träskrin
  • Äkthetscertifikat medföljer
  • Tre svenska nödmynt

Vi har endast ett begränsat antal set så vi rekommenderar dig att beställa redan nu!

Under andra världskriget fick man göra många ändringar i valutasystemen, såväl i de krigsdeltagande länderna som i neutrala Sverige, som förlorade sina leverantörer hos de krigsfokuserande grannländerna. Både silver och basmetaller som nickel och koppar var omöjliga att få tag på eftersom de behövdes för att producera annat krigsmaterial. 

I det långa loppet lämnade kriget och dess ekonomiska inverkan ett bestående ärr på myntprägligen i hela Europa. Den historiska aspekten av de svenska järnmynten gör dem fascinerande att samla.

Pris:450 kr
Specifikationer
Präglat år:
1942-1950
Land:
Sverige
Antal:
3