I år är det 100 år sedan en av USA:s populäraste presidenter föddes. 

Den 29 maj 1917 föddes John Fitzgerald Kennedy, också känd som JFK. Han var den näst äldsta sonen i en större barnaskara i en välbärgad katolsk familj i nordöstra USA. Föräldrarna Joseph P. Kennedy och Rose 

Kennedy var både politiker och förmögna. Att pojken som föddes för 100 år sedan i år, skulle visa sig vara en av de mest vördade och berömda amerikanska presidenter någonsin var inte omedelbart helt självklart. Under hela sitt liv led JFK av dålig hälsa men hans föräldrar trodde ändå att han skulle kunna åstadkomma stora saker i sitt liv. Även om förväntningarna var mest fokuserade på den äldste sonen Joseph, som var uppkallad efter sin far. Det fanns tidigt ambitioner i familjen om att han en dag skulle bli president, men när Joseph junior dödades under 2:a världskriget blev det den näst äldste sonen som fick axla den rollen. Liksom sin äldre bror Joseph deltog JFK i kriget där han dekorerades för sin tapperhet när torpedbåten som han hade kommando för sänktes av ett japanskt krigsfartyg. Han lyckades rädda sig själv och flera av sina besättningsmän och kom i säkerhet på en liten ö i Stilla havet. Starkt uppmuntrad av sin far gick JFK efter kriget in i politiken som demokrat och från 1947 – 1953 var han medlem av Representanternas Hus. År 1953 – 1960 var han senator för Massachusetts och 1960 ställde han upp som presidentkandidat.

 

För första gången presenterades Tv-debatter mellan kandidaterna. JFK besegrade Richard M. Nixon med knapp marginal och blev USA:s första katolska president och samtidigt den yngste presidenten någonsin. Hans presidentperiod blev emellertid kort då han mördades vid ett attentat den 22 november 1963 i Dallas, Texas. Presidentens kortege besköts då den var i slutet av turen genom byn och både presidenten och Texas guvernören John Connally träffades av gevärskulor. President JFK blev i all hast förd till närliggande sjukhus där läkare förgäves kämpade för hans liv.

 

Varför blev JFK trots sin korta tid som USA:s president så berömd både under sin tid och i nutid? Som ung, karismatisk och valtalande politiker kom han att stå som symbol för en ny generation med nya möjligheter och drömmar. I sina politiska tal förmådde han att inspirera en hel värld och då han tragiskt mördades upplevdes det som att det hopp och de drömmar han utmålat blev för evigt krossade.

 

Som president lyckades JFK sätta djupa spår i det politiska landskapet. Med orden ” And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country”, satte han tonen för en hel generation. Hans idealism fick ett konkret uttryck genom skapandet av The Peace Corps i mars 1963, vilket var ett politiskt program där frivilliga amerikaner kunde bidra till ett socialt utvecklingsarbete. Från år 1961 till idag har mer än 220 000 frivilliga amerikaner tjänstgjort i The Peace Corps. Även på det inrikespolitiska området gjorde JFK en stor insats för att skapa jämlikhet och frihet genom att stödja de svarta amerikanernas kamp för medborgerliga rättigheter. Lagstiftning om medborgerliga rättigheter genomfördes dock först under sin efterföljare Lyndon B. Johnsons tid.