Nelson Mandela är en av vår tids mest framträdande företrädare för anti-apartheid samt mänskliga rättigheter och 2018 skulle han ha fyllt 100 år. En av de bästa födelsedagspresenter Mandela fick på sin 94-årsdag 2012 var denna 10 Rand-sedel som trycktes för att hedra ” The Father of South Africa” vars envisa kamp mot förtrycket har inspirerat människorättsförkämpar över hela världen.

Framsidan visar ett porträtt av Nelson Mandela som var Sydafrikas förste president som valts i ett demokratiskt val med rösträtt för hela befolkningen. Mandela har belönats med 250 utmärkelser, däribland Nobels fredspris 1993. Sedelns baksida bär motiv av en vit noshörning som är en av världens största noshörningar.

  • Sedel som hedrar Nelson Mandela 100-årsjubileum
  • Sedeln levereras i en informativ mapp där du kan läsa mer om Mandelas liv, tillsammans med ett äkthetscertifikat
  • Sedeln utgavs på Mandelas 94-årsdag 2012

Nelson Mandela föddes i den lilla byn Mvezo i Mthathaddistriktet den 18 juli 1918. Han fostrades efter faderns död 1927 av Thembu-klanens kungliga familj. Mandela var en av grundarna till ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe och dömdes 1964 till livstidsfängelse. Han släpptes  efter beslut av dåvarande presidenten F.W de Klerk 1990. Mandela blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994 och lämnade presidentposten efter en mandat period. Han arbetade med aidsfrågor innan han drog sig tillbaka från det offentliga livet 2004.

” Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö. ” Nelson Mandela

Nu har du chansen att äga ett stycke historia; en sedel med en av vår tids mest framträdande företrädare för anti-apartheid samt mänskliga rättigheter!

Specifikationer
Övrigt:
Nelson Mandela jubileumsmapp
Format:
11 x 7.5 x 0.1
Vikt:
85.5 g
År:
2012
Land:
Sydafrika
Framsida:
Nelson Mandela
Baksida:
Vit noshörning