Medaljens advers visar ett motiv av Drottning Kristinas Silvertron och på reversen återges ett motiv av Erik XIV:s krona, vilken är ett av de äldsta föremålen bland Sveriges riksregalier. Kungakronan har bland annat använts av monarkerna vid kröningar, kungliga dop och bröllop. Greve Magnus Gabriel De la Gardie, en av Sveriges rikaste män, lät guldsmeden Abraham Drentwett tillverka en magnifik silvertron som Drottning Kristina fick till sin kröning 1632.

Drottning Kristina var den första regenten som satt på silvertronen och Carl XVI Gustaf är den som senast suttit på den när han öppnade riksdagen 1974, men han krön­tes inte på tronen. Nu har du möjlighet att säkra dig detta speciella minnesmynt i 99,9% guld - endast tillgänglig hos Mynthuset Sverige!

  • Minnesmedalj i 24 karat guld.
  • En utgiven medalj av Mynthuset Sverige.
  • Ett motiv med Sveriges kulturskatt, Drottning Kristinas silvertron.
  • Bästa präglingskvalitet - proof.

Få historiska personer är lika omtalade som drottning Kristina. I Sverige under 1600-talet rådde manlig tronföljd, men om det saknades en manlig arvinge kunde en kvinna ärva tronen. Detta komplicerades då en kvinna vid den här tiden var underordnad mannen enligt lag. Enligt beslut i rådet skulle Kristina vara överordnad som monark, men underordnad som hustru. Dock vägrade Kristina att gifta sig och istället fick hon sin kusin Karl Gustav att bli vald till arvfurste och tronföljare.

Specifikationer
Metall:
99,9 % guld
Kvalitet:
Proof
Diameter:
18 mm
Vikt:
3,11 gram
Präglat år:
2017
Upplaga:
10 000 exemplar
Advers:
Drottning Kristinas silvertron
Revers:
Erik XIV:s krona och Kungariket Sverige
Utgivet av:
Mynthuset Sverige