Gör din världsrekord-samling komplett med det tredje och sista myntet i serien från den djupaste havsskatten någonsin!

Det här är din chans att äga ett stycke mynthistoria med en stamtavla som aldrig tidigare skådats: världsrekordhållaren för den djupaste havsskatten någonsin! Dessa historiska silvermynt kombinerar det brittiska imperiets, Indiens, andra världskrigets historia och den heroiska skeppsvraksbärgningen från 5181 meters djup. Berättelsen om SS-City of Cairo är en otrolig berättelse om tragedi, förräderi, mod och uthållighet.

Finns endast hos Samlerhuset/Mynthuset Sverige!

Du säkrar dig:

 Original krigssilvermynt återvunnet från 5 181 m.u.h.

 Ett världsrekord listat i Guinness rekordbok

 Storlek: 30,5 mm, 11,6 g

√ Ditt pris: 7500 kr

Du har inga ytterligare köpförpliktelser, och alltid 30 dagars full returrätt.

Myntet skickas med posten och levereras inom 1-2 veckor.

Berättelsen om världens djupaste skattfynd!


Storbritannien kämpade hårt i kampen mot Hitler under andra världskriget. För att bygga tusentals flygplan, stridsvagnar, kanoner och betala och utrusta miljontals soldater var britterna desperata efter att hitta pengar att betala med.

Indien var då en del av det brittiska imperiet, och hade enorma mängder silver. Tanken var att ersätta alla indiska silvermynt med icke-silvermynt och skicka silvret till England. Silvret skulle användas för att finansiera krigsinsatsen mot Tyskland.

Tyskarna ville förhindra alla slags leveranser till England. De attackerade därför allierade konvojer med krigsfartyg, ubåtar och flygplan. Mest effektiva var ubåtarna. Tusentals fartyg och tiotusentals krigsseglare i konvojer på väg till England föll offer för tyskarna.

city-of-cairo-photo1

Sorry for sinking you – Good night.
Den 1 oktober 1942 lämnade ett brittiskt handelsfartyg Bombay i Indien på väg till Liverpool, fullt lastat med silver, samt 311 besättningsmedlemmar och passagerare. Indien var då en del av det brittiska imperiet och fartyget kallades SS City of Cairo.

37 dagar efter att fartyget lämnat Bombay torpederades det av en tysk ubåt. Fartyget befann sig då mitt i Atlanten mellan Afrika och Brasilien. Nästan alla steg i livbåtarna innan fartyget sjönk i havet. När fartyget hade gått ner dök den tyska ubåten upp. Ubåtskaptenen tilltalade de överlevande med ett rop och sa de legendariska orden som senare gett namn åt titlar och filmatiseringar. «Sorry for sinking you – Good night»

vlcsnap-error245

Återställd av djuphavssökning 2011
2011 lyckas företaget Deep Ocean Search lokalisera skatten med krigssilvret. Det ligger på ett djup av 5 181 meter, samma som 17 Eifel-torn staplade ovanpå varandra. Aldrig har en skatt varit placerad djupare under havets yta. Efter en lång rättsprocess för att klargöra ägandet, och tack vare modern teknik som gör det möjligt att arbeta på ett nästan omöjligt djup, börjar de hämta skatten 2015. Arbetet är så banbrytande att skattfyndet får sin plats i Guinness Book of Records som den djupaste skatten i historien!

coins

Specifikationer
Rekord:
Världens djupaste skattfynd - myntet återfanns från 5 181 m.u.h.
Fyndet:
Skeppsbrottet av SS City of Cairo
Valör:
1 Rupi
Kung:
Georg V av Storbritannien
Utgivningsår:
1911 - 1936
Metall:
91,7 % krigssilver
Diameter:
30,50 mm
Vikt:
11,66 g
Utgivningsland:
Brittiska Imperiet