Ett vackert litet guldmynt med segelfartyget Endeavour!

Endeavour, även känd som HM Bark Endeavour är berömt från James Cooks upptäcktsresa i Stilla havet åren 1768-1771. 2020 markerade 250-årsjubileet för Endeavours resa längs Australiens östkust, en del av James Cooks första Stillahavsresa. 

Expeditionens syfte var att segla till Tahiti och transportera medlemmar av Royal Society så de där kunde observera Venus passage över solen. 1768 lämnade skeppet hamnen i Plymouth. I januari 1769 seglade skeppet förbi Eldslandet och med gynnsamt väder passerade man därefter Kap Horn. När expeditionen i april 1769 kommit till Tahiti och utfört sitt huvuduppdrag började man segla åt syd och sydväst för att söka Terra Australis, en kontinent som dåtidens filosofer trodde fanns på södra halvklotet. Man nådde först Nya Zeeland där kusterna kartlades under sex månaders seglats. Därefter korsade Endeavour Tasmanska havet och nådde Australiens sydöstkust för att sedan segla norrut och utforska Australiens östkust. I juni 1770 strandade fartyget på Stora barriärrevet och var nära att sjunka men reparerades och man fann sedan en lucka i revet som idag bär namnet Cookpassagen. Efter att ha seglat till Batavia (Jakarta) för att proviantera återvände de mot England. Den 13 juli 1771 satte James Cook åter sin fot på brittisk mark och HM Bark Endeavours Stillahavsresa var därmed avslutad. 

När du köper guldmyntet så säkrar du dig:

 • Ett fint guldmynt med motiv av segelfartyget Endeavour
 • Myntet är i 99,9 % guld i bästa proof kvalitet
 • Du betalar endast 472,50 kr. Ordinarie pris: 945 kr
 • Myntet är 11 mm i diameter och väger 0,5 gram
 • Äkthetscertifikat som garanterar myntets äkthet och kvalitet
 • Inleder, utan förpliktelser, samlingen ”Världens minsta guldmynt” med fantastiska och spännande guldmynt från hela världen och får ett nytt mynt var fjärde vecka till ordinarie pris.
Specifikationer
Metall:
99,9 % äkta guld
Nominellt värde:
¢50
Kvalitet:
Proof
Diameter:
11 mm
Vikt:
0,5 gram
Präglat år:
2021
Land:
New Zealand
Upplaga:
9999
Advers:
Endeavour, valör
Revers:
Porträtt av Elizabeth II

Populär samling

”Världens minsta guldmynt” är några av de populäraste mynten i världen. Inte bara för att det ställer höga krav på mynt-processen när man framställer mynt i denna storlek, men också för att det är spännande mynt från hela världen som skildras i denna samling.

När du beställer myntet "Endeavour" startar du automatiskt samlingen ”Världens minsta guldmynt”.

Du mottar ett mynt ca en gång i månaden. Priset för efterföljande mynt är 945 kr + 59 kr frakt. Du har alltid 30 dagars full returrätt och kan studera varje mynt i lugn och ro hemma innan du beslutar dig för om du vill behålla myntet. Du samlar också utan förpliktelser och kan när som helst avsluta samlingen när helst du önskar genom att kontakta kundeservice via e-mail kund@mynthuset.se eller ringa 040-602 82 60.

 1. Jag säkrar mig myntet "Endeavour" för 472,50 kr.
 2. Myntet skickas med post och leveranstiden är normalt 14 dagar.
 3. När jag beställer "Endeavour"-myntet inleder jag samlingen ”Världens minsta guldmynt”, som ger mig chansen att samla på spännande mynt från hela världen. Jag får ett nytt mynt cirka en gång i månaden.  
 4. Priset för de efterföljande mynten är 945 kr + porto på 59 kr. 
 5. Under samlarperioden har jag mer att se fram emot: jag får, utan extra kostnad, en specialdesignad förvaringsbok där jag tryggt kan förvara mina guldmynt. Jag får dessutom under samlingsperioden ett album med plats för äkthetscertifikaten som medföljer varje mynt samt ett ägarbevis.
 6. Jag har alltid 30 dagars full returrätt och samlar bara så länge jag själv önskar. Om jag vill avsluta samlingen, skjuta upp leveranser eller ändra leveransintervaller tar jag bara kontakt med Mynthusets kundservice via telefon 040-602 82 60 eller e-post till kund@mynthuset.se. Alla köp täcks alltid av konsumentköplagen.
 7. Mynthuset Sverige garanterar, utan tidsbegränsning eller andra förbehåll äktheten av alla våra samlarobjekt. Äkthetscertifikat medföljer alltid.
 8. Mynthuset Sveriges syfte är att förmedla historien som är knuten till mynt och andra samlarobjekt och göra samlingar tillgängliga för så många som möjligt. Vi säljer till samlare som är upptagna av samlarglädje och historia. Vi garanterar inte att mynt eller andra samlarobjekt stiger i värde eller behåller sitt ursprungsvärde. Eventuella tidigare värdestigningar garanterar inte en framtida värdeökning.