2017 var det 30 år sedan Storbritanniens första Britannia-mynt i guld såg dagens ljus och 20 år sedan ”lillasystern” i silver blev lanserad.

 

brittania 2-mynthuset-wordpress

Tillsammans med det berömda guldmyntet Sovereign har det legendariska Brittania redan lyckats att bli ett av de mest kända mynten i England. Motivet av Brittania är en personifiering av England där hon symboliserar nationens olika ideal och värden genom historien.

Romerskt namn på landet i nord

Brittania är det latinska namnet som romarna gav dagens Storbritannien. Det romerska Brittania var ockuperat och kontrollerades av romarna från år 43 e. Kr. till ca 410 e.Kr. Britannia blev även ganska snart namnet på den kvinnliga figuren och gudinna som är den egentliga personifieringen av landet. Med sin nästan två tusen år långa historia är det få symboler som är lika orubbliga och varaktiga som Brittania. Romarna var de första att prägla mynt med motivet av gudinnan. På 1600-talet återinförde Kung Karl II motivet i brittisk myntprägling och sedan dess har hon avbildats på varje mynt för varje enskild monark. Form och utförande har naturligtvis ändrats under de senaste 300 åren från den första sittande versionen till både sittande, stående och som porträtt. I år kan alltså den två tusen år gamla gudinnan fira både 20- och 30-årsjubileum på moderna minnesmynt i respektive silver och guld.