Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

I vår serie om H.M Konung Carl XVI Gustaf ger vi ut flera exklusiva medaljer. Både förgyllda och i rent guld. Nytt för 2022 är också en ”Mor- och dottermedalj” med Kronprinsessan Victoria och Prinsessan Estelle, försilvrad med 99,9% silver, som hyllar Estelle som fyller 10 år 2022. Konungen är den sjunde regenten av ätten Bernadotte och den längst regerande monarken i Sveriges historia. Konungariket Sverige är en arvmonarki sedan 1544. Tronföljden regleras i successionsordningen, som är en av Sveriges grundlagar.

Konungen är son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Familjen var bosatt på Haga slott och Konungen har fyra äldre systrar, de så kallade Hagasessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina. I januari 1947 omkom Gustaf Adolf i en flygolycka på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Efter flygolyckan flyttade prinsessan Sibylla, prinsen och prinsessorna från Haga slott till Kungliga slottet.

Vid Gustaf V:s död 1950 tillträdde Gustaf VI Adolf tronen och den då fyraårige Carl Gustaf, blev Sveriges kronprins. Vid Gustaf VI Adolfs död 1973 tillträdde då 27-årige Carl Gustaf som Konung i Sveriges rikes tjänst, något han förtjänstfullt fortsätter med alltjämt. Han bland annat öppnar Riksmötet och företräder Sverige vid statsbesök. Hittills har ett 70-tal statsbesök genomförts varav det första gjordes i Norge 1974.

Fram till 1981 bodde Kungafamiljen i en våning på Kungliga slottet i Stockholm men flyttade 1982 till Drottningholms slott.

Konungens intressen är bland annat natur, konst, matlagning, resor, jakt, scouting och bilar. Tre gånger har han åkt Vasaloppet, han kör en Volvo PV 60 i Svenska Kungsrallyt på Öland och deltar årligen i älgjakt i Bergslagen.

Artikelbild källa: TT