Jubileumssedel med Birger Jarl

Ja, du läste rätt. En sedel på 0 euro. Det är nog inte bara du utan många med dig som blir förvånade när de ser en sedel med denna "benämning". 

En sedel med 0 euro?

Eurosedlar är sedlar utfärdade i euro av den Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna inom euroområdet.

De första 0 euro sedlar trycktes i Frankrike 2015 för att främja turismen. Snart följde andra länder och samtidigt väcktes intresse hos samlarna. 0 euro sedlar är framför allt samlingsobjekt och souvenirer – men någonting helt nytt på marknaden!

Precis som de officiella sedlarna innehåller de ett riktigt hologram, ett vattenmärke, en silverfärgad säkerhetstråd och ett unikt serienummer per sedel. Så du har en riktig sedel i dina händer och det är precis så det verkligen känns. Den enda skillnaden är att dessa noll eurosedlar har ett unikt samlarvärde. Baksidan av sedeln är alltid densamma. Beteckningen är i övre vänstra hörnet. Bilden på sedeln kombinerar ett antal europeiska ikoner som Brandenburger Tor i Berlin, Big Ben i London, Eiffeltornet i Paris, Colosseum i Rom, Sagrada Familia i Barcelona, ​​Mona Lisa och vår Birger Jarl.

Älskad av samlare

Redan från början blev sedlarna mycket populära bland samlare. Med denna sedel har du verkligen något unikt i dina händer. Alla externa egenskaper hos en eurosedel men med en särskild bild till ära för en byggnad, utställning, land, ikon eller konstnär. Mynthuset Sverige är därför inte sen på att svara på den senaste numismatiska trenden.

Sedel med Birger Jarl

Denna sedeln får oss att återvända till slutet av 1200-talet när Birger Jarl började bygga ett magnifikt slott i Tavastehus i Finland. 

Kraftkarlen Birger grundade Stockholm, han lät bygga landets första slott och borgar, formade skattesystemet, reformerade penningväsendet, lade grunden för det andliga och världsliga frälset, samt expanderade Sverige i öster. Tavastehus Slott (på finska Hämeen linna) är ett fäste i det historiska landskapet Tavastland i södra Finland. Slottet ligger på en kulle vid sydvästra stranden av Vanajavesi sjö, vid staden Tavastehus. Vilket årtal Tavastehus började byggas är omtvistat, vissa anser att det var Birger Jarl som började bygga slottet på 1250-talet.