Många anser att de kinesiska pandamynten är världens vackraste mynt i sitt utförande

Den kinesiska guldpandan eller Chinese Gold Pandas som de också kallas för anses vara en av världens vackraste guldmynt. De präglas oftast i en liten upplaga vilket medför att de är eftertraktade samlarobjekt. Pandamynten är kända för sin komplexa design och vackra mönster. Varje utgåva porträtterar en panda vars utseende har varierat genom åren med undantag av 2001 och 2002 års utgåvor. Dessa är identiska då den kinesiska regeringen införde ett förbud mot att ändra design på mynt.

 

Kina gav ut den första guldpandan 1982 och myntet har sedan dess präglats årligen. 1994 gav Kina ut ett 5 kilos Pandamynt för att hedra myntets tioårsjubileum vilket var det första i sitt slag som präglats under modern tid. Dessutom är det mycket sällsynt då det präglats i endast tio exemplar.

 

Det kinesiska Pandamyntet är känd för sitt komplexa utseende och sitt vackra mönster och anses därför av många vara ett av världens mest estetiskt tilltalande mynt. Varje utgåva porträtterar en panda vars utseende har varierat genom åren. Det enda undantaget är 2001 och 2002 års utgåvor. Dessa är identiska på grund av det kinesiska förbudet mot att ändra myntmotiv. Som tur var upphörde förbudet 2003.

Porträtten av den charmiga pandan har varierat under åren. På vissa mynt äter den bambu, på andra klättrar den i träd eller porträtteras lekande ensam såväl som i par. Pandamynten präglas i 24 karat guld och ges ut i fem olika storlekar. Valörerna sträcker sig från 20 till 500 Yuan. Den polerade spegelfinishen med upphöjda element ger myntet ett Proof-liknande utseende.

Pandamynten präglas i en låg upplaga, i lägre omfattning än exempelvis American Eagle, Krugerand, Canada Maple Leaf och andra mer välkända mynt.

2017 utgavs ett dubbelt Panda Jubileumsset i guld och platina för att markera att det var 35 år sedan det första pandamyntet präglats i Kina. Pandamyntet utgavs också i en platina utgåva mellan 1987 och 2005 och bland samlare har dessa attraktiva.

Alla Pandamynt har samma motiv på framsidan, det kända Himmelska Templet i Beijing, ett kulturellt och arkitektoniskt mästerverk men också en känd turistattraktion i Kina.

Baksidan på mynten porträtterar, som tidigare nämnt, jättepandan, som förutom att pandan är Kinas nationaldjur även internationellt symboliserar behovet av skydd för utrotningshotade djur. 2017-års dubbla jubileumsutgåva gestaltar jättepandan i olika situationer. På denna sida framgår även myntets valör och vilken ädelmetall myntet innehåller.