Fotbolls VM har arrangerats av FIFA vart fjärde år sedan 1930 utom 1942 och 1946 då andra världskriget satte tillfälligt stopp för arrangemanget. 2018 arrangerades fotbolls-VM i Ryssland.

Fotbolls VM har arrangerats av FIFA vart fjärde år sedan 1930 utom 1942 och 1946 då andra världskriget satte tillfälligt stopp för arrangemanget. I år arrangeras fotbolls-VM i Ryssland som därmed blir det första östeuropeiska landet att arrangera VM.

Uruguay var det första land som fick arrangerade de första VM-turneringar 1930. Fifa hade bestämt att 16 länder skulle få delta, men på grund av de stora avstånden dök flera europeiska länder aldrig upp och när turneringarna startade fanns endast 13 lag på plats. Uruguay tillhörde favoriterna då de vunnit OS-guld både 1924 och 1928 och de besegrade Argentina i finalen med 4-2. Matchen ledde till spänningar mellan de två grannstaterna.

Italien var det andra landet att arrangera VM och för första gången arrangerades kvalmatcher. Denna gång deltog samtliga 16 lag. Denna gång hade man också infört direkt utslagning utan gruppspel. DE regerande mästarna, Uruguay bojkottade turneringen med den officiella orsaken att man ville ge igen för att så få länder från Europa som deltagit i den första VM-turneringen fyra år tidigare. Det är den enda gången regerande mästare inte deltagit för att försvara titeln. Benito Mussolini ville göra VM till en fest för hela landet och för första gången spreds matcherna ut över flera städer. Guiseppe Meazza som tog Italien till final när Tjeckoslovakien besegrades med 2-1. Tyskland tog sin första bronsmedalj och Sverige deltog för första gången. Finalen dömdes av svensken Ivan Eklind när de blev slagna i kvartsfinalen av Tyskland.

Det är 32 nationer som deltar i FIFA Världsmästerskapen i fotboll 2018 och varje land har hedrats med sin egen landspecifika officiella minnesmedalj för FIFA världsmästerskapen i fotboll 2018. Den svenska minnesmedaljen har inskriptionen SWE och visar två ikoniska symboler för Sverige – en dalahäst och en älg. Reversen bär motiv av det åtråvärda officiella emblemet för FIFA världsmästerskap i fotboll 2018.