Mynthuset Sverige har haft samarbete med Saltkråkan AB och präglat guldmynt och minnesmedaljer med olika motiv av Pippi och Emil.

När Pippi Långstrump fyllde 70 år uppmärksammade Mynthuset Sverige detta genom ett samarbete med Saltkråkan AB tagit fram guldmynt och minnesmedaljer med olika motiv från Ingrid Vang Nymans klassiska illustrationer av Pippis fantastiska värld.

Att Pippilotta Viktualia Rullgardin Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer råder det inget tvivel om. År 2015 var det 70 år sedan den första boken om Pippi publicerades. För att fira detta har Mynthuset Sverige i samarbete med rättighetsinnehavaren Saltkråkan AB låtit prägla guldmynt och minnesmedaljer med illustrationer av Pippi och andra kända karaktärer samt föremål från Pippis värld.

 

- De flesta av Pippimotiven har aldrig tidigare präglats på varken mynt eller

medaljer, så det är väldigt spännande. Det känns fint och hedersamt att

få vara med och uppmärksamma Astrid Lindgren och Pippi på det här

sättet, konstaterar Mynthuset Sveriges grundare och ägare, Ole Bjørn

Fausa.

Mynt från en söderhavsö

Guldmynten som gick ut av söderhavsön Niue har ett nominellt värde. Förutom guldmynten lanserades även nio medaljer med olika Pippimotiv. En av medaljerna präglades i kopparnickel medan resten präglades i silver.

- Det var viktigt för oss att guldmynten och medaljerna skulle hålla hög kvalitet och vara

värdiga både Astrid Lindgren och Pippi och vi är väldigt nöjda med resultatet. Pippi har ju

själv en kappsäck full med ”gullpengar” och dessutom seglar hon till Söderhavet. Därför var

det extra roligt att göra ett mynt som ges ut av söderhavsön Niue, berättar Olle Nyman, VD

på Saltkråkan AB och dotterson till Astrid Lindgren.

Pippimedaljerna har designats av Saltkråkan och Mynthuset i samarbete med Philip Nathan, som är en erkänd mynt- och medaljdesigner. Nathan står även bakom ett flertal officiella svenska minnesmynt, däribland de guld- och silvermynt som gavs ut för att uppmärksamma Nobelprisets

hundraårsjubileum samt Kungaparets silverbröllop år 2001.

 

Emil i Lönneberga hedras med silvermedaljer  

 

Känner du den lille illbattingen Emil i Lönneberga?

Berättelserna om Emil i Lönneberga utspelar sig på den småländska landsbygden i början av förra seklet. På gården Katthult i Lönneberga bor Emil med sin familj och alla gårdens djur. Emil är en påhittig pojke som råkar göra hyss gång på gång, men det råder inga tvivel om att han är både godhjärtad och omtänksam. Många förknippar nog Emil-böckerna och filmerna med Snickerboa. När Emil gjort något hyss jagar ofta hans far ut honom till Snickerboa där Emil låser in sig och sätter sig och täljer träfigurer fram till att hans far lugnat sig.


Mynthuset Sverige har tillsammans med rättighetsinnehavarna Saltkråkan och Bildmakarna Berg valt att donera en del av intäkterna från Emil i Lönneberga-kollektionen till SOS Barnbyars projekt av Astrid Lindgrens andra barnby i Atakpamé, Togo. Det familjebaserade omvårdnadsprogrammet ger barn som har förlorat sina föräldrar ett permanent hem i en familj, samt utbildning och tillgång till hälsovård.

Du kan också stödja arbetet med att bygga upp Astrid Lindgrens barnby i Togo genom att bidra med valfri summa till Pg 90 02 29-6 eller Bg 900-2031. Märk med ”Togo”.