Stäng fönster

Anmäl dig till nyhetsbrevet i dag!

  • Få erbjudanden och viktig information
  • Få inbjudningar till events och arrangemang
  • Få erbjudanden innan de släpps till alla kunder

Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

 
Fyll i dina uppgifter nedan:
Fyll i dina uppgifter nedan:

Tillverkning av mynt och medaljer

Har du någon gång funderat över hur ett mynt eller medalj kommer till? Utformningen och tillverkningen av mynt och medaljer är en komplicerad process som kräver många arbetsmoment. Själva präglingen är bara ett av många moment i tillverkningsprocessen. Klicka här om du vill se en video som handlar om myntproduktion i Finland. CNBC EUROPE har producerat filmen för sina egna tittare: www.mint.fi

1. Planering
Konstnären eller designern tar fram idéer för det valda bildmotivet genom att forska i litteratur, historia och bildverk. Konstnären skapar sedan bilden, antingen på traditionellt vis med penna eller med dator.

2. Modellering
Det godkända bildmotivet skulpteras i vax. Bilden skall redan vara den slutliga, trots att många arbetsskeden återstår. Själva bilden är tio gånger större än den blir på medaljen eller myntet.

3. Gipsavgjutning
Först görs en avgjutning av bildmotivet i gips. Avgjutningens finish görs för hand. På en färdig medalj får höjdskillnaderna uppgå till cirka en millimeter, på ett mynt ännu mindre.

4. Hartsavgjutning
Nästa moment är att göra en avgjutning i harts av gipsavgjutningen. Denna är inte lika känslig som gipsavgjutningen.

5. Gravyr
Med utgång från hartsavgjutningen graveras ett matrisverktyg. Graveringen utförs för hand eller datorstyrt med en scanner. Utifrån matrisverktyget tillverkas en puns av stål, med vilken man pressar den slutliga stampen. Man kan nämligen enkelt göra en ny stamp om den ursprungliga förstörts.

6. Valsning
Silvret lagas som stänger. Dessa valsas ut till långa plattor i den rätta tjockleken, silvertenar. Valsning betyder att silverstången görs tunnare genom att tvinga stången mellan pressade valsar. Valsningen upprepas flera gånger innan stången har plattats ut till medaljtjocklek. Stången blir nämligen bara cirka en millimeter tunnare vid varje valsning.

7. Stansning av präglingsämnena/rondellerna
Silvertenarna matas till en stans, som sedan stansar ut runda ämnen, så kallade rondeller, av myntets eller medaljens storlek. Rondellerna förses med en kant, så att man får slitkant och ett snyggt utseende.

8. Glödgasning av rondellerna

De kantförsedda rondellerna glödgas, så de blir mjukare inför präglingen. Samtidigt poleras rondellerna. Mynt och medaljer av proofkvalitet får ännu en specialbehandling som gör att ytan hålls spegelblank under präglingen.

9. Polering av stampen

Före präglingen ytbeläggs stampen och monteras på stampmaskinen. Rondellerna till medaljerna av proofkvalitet poleras omsorgsfullt.

10. Myntet präglas
Mynt och medaljer av proofkvalitet präglas individuellt, med en presskraft på cirka 250 ton. Efter sjäva präglingen kan mynten förses med randtext.

11. Slutinspektion

Varje produkt kontrolleras ännu en gång för fel, repor eller dammkorn. Det godkända myntet packas omsorgsfullt i en tät skyddskapsel och är nu klar för leverans till kund.


« Tillbaka