Stäng fönster

Anmäl dig till nyhetsbrevet i dag!

  • Få erbjudanden och viktig information
  • Få inbjudningar till events och arrangemang
  • Få erbjudanden innan de släpps till alla kunder

Tack för att du anmälde dig till nyhetsbrevet!

 
Fyll i dina uppgifter nedan:
Fyll i dina uppgifter nedan:

Frågor om mynt och medaljer

Vanliga frågor om mynt och medaljer.

Hur mycket är en viss guldhaltsprocent i karat?

Här följer några riktlinjer för guldhalter:
99,9% = 24 karat
90,0% = 21,6 karat
58,5% = 14 karat
33,3% = 8 karat

Vad menas med att myntet är ocirkulerat?
Ocirkulerade mynt läggs i en plastficka innan någon har tagit på dem. Det är inte ovanligt att dessa mynt har små hack och repor efter präglingen.

Vad är proofkvalitet?
Ett mynt eller medalj präglad i proof håller den bästa samlarkvaliteten. Det är en komplicerad process som kräver att flera steg görs för hand. Präglingsämnena, de så kallade rondellerna, poleras och kontrolleras så att det inte förekommer repor eller andra märken. Därefter präglas samma mynt eller medalj upp till fem gånger. Slutligen kontrolleras alla präglingar noggrant och endast de mynt eller medaljer som är perfekta väljs ut och släpps på marknaden. Under arbetets gång används handskar för att undvika fingeravtryck på den spegelblanka ytan.

Vad är skillnaden på ett vanligt mynt och ett i proofkvalitet?
Proof är den högsta samlarkvaliteten för mynt. Skillnaden är sättet mynten präglats på. Att prägla i proof är ett tidskrävande hantverk och därför mer kostsamt. Ett mynt eller en medalj i proof har en spegelblank yta medan motivet är frostat.

Hur ofta får jag leverans om jag tecknat mig för en samling?
Detta beror på vilken mynt- eller medaljsamling du samlar på. Kontakta vår kundservice för uppgifter om just din samling.

Var kan jag hitta mer information om en samling eller enskilt mynt/medalj?
I webshopen finner du information om olika mynt- och medaljsamlingar samt enskilda mynt. Har du ytterligare frågor kan du kontakta vår kundservice. Då vissa erbjudanden är personliga har vi ej möjlighet att publicera allt i vår webbutik.

Vad är skillnaden på ett mynt och en medalj?
Ett mynt är något som man kan/har kunnat betala med medans en medalj är en präglig som saknar nominellt värde. Medaljer kan ses som ett stycke konst.


« Tillbaka